Arbejdsmiljø | 01. september 2020

Malersvend: Jeg ville gerne arbejde længere, men kroppen kan ikke følge med

75 procent af Malerforbundets medlemmer tager medicin for at dulme smerterne fra arbejdet. Én af dem er malersvend Karin Ladegaard. Hun så gerne, at hun og kollegerne fik ret til at trække sig fra arbejdsmarkedet, inden kroppen står helt af. 
 
En ret til at gå tidligere på pension handler ikke om at slippe for at arbejde. Det handler om at slippe for at være slidt fuldstændigt ned, før man får lov til at trække sig.
 
Det fastslår 46-årige Karin Ladegaard. Hun arbejder til dagligt med at male flyttelejligheder og lave spjældarbejde. Og hun sætter stor pris på at være maler:  
 
– Jeg kan godt lide, at jeg ikke er det samme sted hver dag. Hver dag skaber jeg noget nyt, og jeg bruger mig selv og mit håndværk. Det er det, der giver arbejdsglæde for mig, fortæller Karin Ladegaard.
 
Men hun er bekymret for sit helbred og den stigende pensionsalder. 
 
– Jeg står til at kunne gå på pension som 70-årig. Der er saftsuseme lang tid til. Og det er ikke realistisk, at jeg kan fortsætte så længe, siger Karin Ladegaard og tilføjer: 
 
– Den stigende pensionsalder ville ikke gøre mig noget, hvis jeg var i et fag, der ikke var fysisk hårdt. Men nedslidningen bekymrer mig. Min krop kan bare ikke følge med i så mange år endnu. Det handler ikke om, at jeg ikke vil arbejde i længere tid. Det handler om, at jeg ikke kan, siger Karin Ladegaard. Hun har arbejdet som maler i 15 år. Hun startede på arbejdsmarkedet som 19-årig, hvor hun blev uddannet teknisk tegner. Derudover har hun arbejdet som postarbejder og tjener.
 
Mangler fakta i debatten
 
Er pensionsalderen uretfærdig, mener du?
 
– Jeg tænker ikke på, om noget er retfærdigt eller uretfærdigt. Der er bare forskel på mennesker og hvordan vi er skruet sammen. Jeg egner mig ikke til at være fx jurist og sidde på kontor, og en jurist egner sig nok heller ikke til at være maler. Vi er forskellige og det skal der være plads til. Men jeg mener, at hele pensionssystemet trænger til at blive revurderet godt og grundigt. 
 
Karin Ladegaard mener, at der i debatten er brug for at få mere fakta på bordet. Især når det kommer til, hvad kroppen egentlig er i stand til i forhold til, hvor længe politikerne vil have, danskerne skal blive ved med at arbejde.  
 
– Jeg tror, at selvom vi lever sundt og træner, så har kroppen sine begrænsninger. Men det virker ikke til, at det er noget, politikerne tænker ind i deres regnestykker, siger hun.
 
Smerter om natten
 
Karin Ladegaard sørger selv for at spise sundt. Hun dyrker step, yoga og går lange vandreture. Hun ryger ikke, og gør i det hele taget meget for at opretholde en sund krop. Hun har gået til kiropraktor, fysioterapi og akupunktur. 
 
Alligevel kommer smerterne snigende. Hun døjer meget med ondt i fingre, albuer og nakken. Det kommer af arbejdet og de gentagne, monotone bevægelser. 
 
– Jeg tager smertestillende hver dag. Hvor mange ibuprofener, jeg tager, kommer an på arbejdsdagen. Jeg tager tit pillerne, når jeg har fri. Jeg ligger vågen om natten 3-4 gange om ugen med ondt i fingre og albuer, siger Karin Ladegaard og tilføjer: 
 
– Det er ikke unormalt i branchen. Jeg tror, der er mange, der har det som mig. 
 
3 ud af 4 tager smertestillende 
 
Rent faktisk har 75 procent af Malerforbundets medlemmer taget smertestillende medicin eller modtaget anden behandling af smerter, forårsaget af arbejdet. Behovet for smertestillende er over dobbelt så højt hos malerne, sammenlignet med den øvrige befolkning, hvor andelen er på 34 procent. 
 
Det viser en ny undersøgelse, lavet af DMA Research for Alliancen for en Værdig Tilbagetrækning. 
 
Samme undersøgelse viser, at 97 procent af Malerforbundets medlemmer, der tæller bygningsmalere, skilteteknikere og autolakerere, er bekymret for at blive fysisk nedslidt af arbejdet, inden de når pensionsalderen. 
 
Det er gentagne bevægelser, tunge løft og et højt arbejdstempo, der i høj grad slider på medlemmerne af Malerforbundet. 98 procent af dem mener, at politikerne skal indføre en ret til tidlig pension, som der lige nu forhandles om mellem Folketingets partier. 
 
Det er ikke fordi, vi ikke vil arbejde 
 
 
Ifølge Karin Ladegaard giver det god mening, at man giver dem, der har været i længst tid på arbejdsmarkedet og har fysisk nedslidende job, en ret til at gå tidligere på pension. 
 
– Jeg tror, at vi som mennesker gerne vil arbejde – så længe, vi kan. I min optik handler det jo ikke om, at vi malere og andre håndværkere ikke vil arbejde. Det handler jo om, at vi bare ikke kan blive ved i lige så lang tid, siger Karin Ladegaard. 
 
Hun peger på, at en del af løsningen også kunne findes ved at gøre det nemmere at gå ned i tid som senior, og at der kom et markant løft af arbejdsmiljøet. For det høje tempo og de stramme tidsplaner i byggeriet er i høj grad medvirkende til, at de ansatte bliver nedslidte.  
 
Drømmer om aktive seniorår
 
 
Indtil videre fortsætter Karin Ladegaard med at arbejde og tage piller, når smerterne melder sig. 
 
– Jeg fortsætter, fordi jeg vil. Og det er svært, når man bliver ældre at finde ud af, hvad man skulle lave i stedet for. Som maler er der ikke mange muligheder for at læse videre. Jeg er heller ikke gearet til at gå i skole. Som sagt er vi jo forskellige.  
 
Karin Ladegaard skyder på, at hun maksimalt holder til at arbejde i 10 år endnu. 
 
– Derefter ved jeg ikke, hvad fremtiden bringer. Jeg drømmer om en pensionisttilværelse, hvor jeg stadig kan være aktiv. Hvor jeg stadig kan bruge min krop ikke bare sidde på en stol og samle støv, slutter Karin Ladegaard.  
 
Du kan læse mere om undersøgelsen i pjecen ’Fakta om nedslidning i vores fag’: 
 
 


Del: