Arbejdsmiljø | 18. september 2019

Sexchikane – hvor går grænsen?

Lumre bemærkninger, grænseoverskridende jokes eller et klap bagi. Sexchikane på jobbet findes i mange afskygninger. Problemet er ofte, at folks grænser er forskellige, afhængig af kultur, køn og generation.

Hvad der måske opfattes som harmløst af én kollega, kan opfattes dybt krænkende af en anden.

Men sexchikane skal altid tages alvorligt, da det ikke bare kan skabe et ubehageligt arbejdsmiljø. Det kan også resultere i psykiske problemer, stress og sygemeldinger.

Snak om det

En ny kampagne fra Arbejdstilsynet sætter fokus på seksuel chikane. Sammen med arbejdsmarkedets parter har Arbejdstilsynet udarbejdet et dialog-værktøj, der skal gøre det nemmere at tale og forebygge chikane og krænkelser på jobbet.

Problemet er ofte, at grænser er forskellige fra menneske til menneske. Hvad én person opfatter som en sjov joke, kan en anden person opfatte som dybt grænseoverskridende og krænkende. Derfor er dialog vejen frem. Der skal sættes ord på, hvad der er okay – og hvad der ikke er okay, på arbejdspladsen.

Med hjælp fra Arbejdstilsynets dialogkort, som kan hentes her, kan I kickstarte samtalen på arbejdspladsen.

Mesters ansvar

Det er altid arbejdsgiverens ansvar at forebygge og håndtere krænkende handlinger på arbejdspladsen.

Som medarbejder kan du være med til at sige fra og sætte fokus på problemet. Du kan enten gå til din leder eller din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte din lokale fagforening.


Del: