| 14. marts 2024

57 millioner kroner til Malerforbundets medlemmer

Af formand for Malerforbundet Tonny Olsen

”Hvorfor skal jeg betale kontingent til en fagforening, der forhandler overenskomst? Jeg kan selv forhandle min løn.”  ”De ydelser, Malerforbundet tilbyder, har de gule også.” Ja, jeg har hørt de spørgsmål og argumenter. For mig er der masser af grunde til, at et medlemskab af Malerforbundet giver værdi. Hér er tre af dem.

1.Vi kender dit fag – og henter pengene hjem til dig

45 millioner kroner. Så mange penge har Malerforbundets to socialrådgivere hjulpet medlemmerne med at få i år 2023. Pengene er erstatninger, medlemmerne får, når de har fået anerkendt en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom. Jo, men er det et argument for at være medlem af Malerforbundet og ikke en af de gule forretninger? De tilbyder vel samme hjælp? Lad mig slå fast: Malerforbundets socialrådgivere kender de fag, vi organiserer. De ved derfor, hvilke oplysninger, der er vigtige at få med i arbejdsskadesager. Arbejdsskadesagerne har nemlig en vis lighed, når de alle sammen føres for malere, skilteteknikere og autolakerer – og ikke en blanding af mennesker fra alle mulige fag.

Men hvad så, hvis disse mange mennesker, der har fået den hjælp, ikke var medlem af Malerforbundet? De kunne vel selv have kørt deres sag? Det ville være ønskværdigt, hvis vi havde et system, hvor enhver kunne anmelde sin arbejdsskade og køre sagen uden problemer. Men det er ikke det, jeg hører fra vores medlemmer. ”Systemet er så forvirrende”. ”Man skal hele tiden indsende ting. Jeg er glad for, at socialrådgiverne hele tiden rådgav mig om næste træk”. Sådan siger de.

Udover de penge, socialrådgiverne henter til medlemmerne kan vi i 2024 lægge 12 millioner til. De penge er hentet i alle de sager, Malerforbundet har kørt for medlemmer om manglende løn, pension og feriepenge. Det inkluderer også de sager, som Malerforbundet har kørt mod virksomhederne for at begå overenskomstbrud. Reelt henter vi langt flere penge hjem. Masser af medlemmer henvender sig nemlig til os for at få tjekket deres lønseddel. Når vi opdager manglende løn eller pension, henvender vi os til arbejdsgivere, som retter op på det uden der bliver en sag ud af det.

2. Overenskomster sikrer din bund, når du forhandler lokalt

Tysklands arbejdsmarked er det vilde vesten sammenlignet med Danmarks. Hvorfor? Fordi de har en svag fagbevægelse. Alt for få er organiseret. Derfor kender vi nu til begrebet ”working poor.” Helt almindelige lønmodtagere skal have to eller tre jobs for at kunne betale deres regninger. Store områder i Tyskland har nemlig ingen overenskomster – og derfor har de dårlig løn og dårlige vilkår. Forskning viser, at når folk melder sig ud af fagforeningerne, så stiger uligheden mellem rig og fattig. Jo højere organiseringsgrad, jo bedre løn.

Jeg har hørt argumentet om, at fagbevægelsen engang var relevant, men at folk i dag selv kan og vil forhandle deres løn. Men det er, som Tysklands eksempel viser, en uhyre farlig vej at gå. Det er overenskomsterne, der sikrer regler om, at lønnen ikke dumpes. At du har ret til løn under barsel, regler om arbejdstid og uddannelse. For bare at nævne nogle af rettighederne. Det er ikke goder, som blev sikret for hundrede år siden, og som for evigt består uanset hvad. De er der på grund af stærke overenskomster – altså aftaler imellem arbejdsgiver og arbejdstager. Det er de overenskomster, der lægger din bund, når du forhandler din løn lokalt.

3.Har du brug for hjælp på din arbejdsplads? Vi kommer ud!

Et godt arbejdsmiljø er én af topprioriteterne i Malerforbundet. Hver dag arbejder vi for at forbedre forholdene for dig som medlem: Er forholdene ikke i orden, kommer vi ud og hjælper med at få styr på det. Vi sikrer, at vores medlemmers interesser bliver hørt ved at lave undersøgelser, tale med politikere og med pressen. Alt sammen for at gøre opmærksom på vigtigheden af et godt arbejdsmiljø! 


Del: